Alles over Les Nuits Botanique

Nuits
Bota 2010 - @ Hélène Dehon IMG_1426.jpg

Een unieke locatie en een programma met een dijk van een reputatie!

 ‘Les Nuits’ is naar goede gewoonte de echte opener van een druk festivalseizoen!

Een festival waarbij ontdekking en versterking van muzikale carrières een topprioriteit is. Bewijs hiervan, het eclectische programma dat uiterst open staat voor nieuwe trends mét kwaliteit!  Les Nuits is overigens ook een staalkaart van de concertagenda doorheen het jaar.

Het is een veeleisende programmering die met veel zorg nieuwe lokale en internationale artiesten wil onthullen.

In plaats van een programma op te stellen met alleen de weinig verrassende grote headliners, willen Les Nuits Botanique je telkens weer “de groten van morgen” laten ontdekken (en er zijn er veel die ons parcours van concerten in Botanique al hebben doen fonkelen), ook al houdt dat risico’s in.

Als ‘stadsfestival’ zijn ook het onthaal en het comfort van het publiek een prioriteit.

Een festival op originele plekken

Les Nuits Botanique vindt plaats op twee complementaire plekken die tegelijk aan de hoge technische eisen van de groepen voldoen en aan de niet minder hoge en hoe langer hoe meer uitgedrukte eisen van een publiek van gepassioneerde muziekliefhebbers die elkaar telkens weer ontmoeten tijdens de concerten van Botanique.

De logistieke voorzieningen en de organisatie van het festival drukken hun stempel op de beleving van het festival: de look en de capaciteiten van de zalen van de Botanique en het Koninklijk Circus laten ons toe om er concerten op maat te vertonen.

De zalen:

-De Orangerie (700 personen staand) blijft een plek die zich vooral leent voor concerten voor een staand publiek

-De Rotonde (300 personen staand) wordt gereserveerd voor ontdekkingen en artiesten in ontwikkeling. Deze zaal wordt ook gevraagd voor al gevestigde namen voor de speciale sfeer en de goede akoestiek.

-Het Museum wordt omgetoverd tot «grand salon». Iedere avond, van 20u tot 22u, zullen allerlei artiesten er een persoonlijkere sessie, een salonversie, van hun concert geven aan een zittend publiek in een ontspannen sfeer. Een concept dat heel positief door de artiesten en het publiek werd ontvangen tijdens de vorige edities van Les Nuits Botanique.

Het doel van deze avonden, die gebaad zijn in festivalsfeer, is de artiesten zo dicht mogelijk bij hun publiek brengen. Voorbij de frontale opstelling van podium en publiek, dichter dan een thuisconcert met een optimaal geluid dat door de artiesten zelf geregeld wordt.

-De Chapiteau (1200 personen staand) bevindt zich pal in de Botanische tuin, die in het bezit is van de Franstalige Gemeenschap. De tent wordt speciaal voor het festival opgeslagen en is sinds mei 2004 een vaste waarde voor Les Nuits Botanique geworden, die goed aan de eisen van de artiesten voldoet, waarbij geluid en licht perfect kunnen worden geregeld.

-De drank- en eetstandjes zullen ook weer niet ontbreken onderaan de monumentale trappen van de Rotonde en die zullen, als de tijd het ons toelaat, uitgroeien tot een waar forum

-Het Koninklijk Circus van Brussel vervolledigt de voorzieningen van Les Nuits voor ambitieuze projecten en/of creaties.

Het Circus heeft al ambitieuze projecten zoals de ‘Vespertine Tour’ van Björk ontvangen en zal in 2011 nieuwe concerten van Sufjan Stevens, Cocoon, Joseph Arthur, Mélanie Laurent, Katerine, Moriarty, Animal Collective, The Tallest Man on Earth, Grant Lee Buffalo, Mercury Rev, … verwelkomen.

Speciale aandacht voor artiesten en producties uit Brussel en Wallonië

Om mee te werken aan de nationale verspreiding en ontwikkeling wil Botanique ook het pad effenen voor onze artiesten door hen als headliners tijdens de concerten van Les Nuits op te stellen.

De volgende Belgische artiesten zullen hun nieuwe cd op Les Nuits Botanique voorstellen: Hoquets, Black Box Revelation, An Pierlé & The White Velvet, Kiss the Anus of a Black Cat, Jacques Duvall, Vismets, Great Mountain Fire, Bikinians, OSA, Montevideo, Lucy Lucy!, Elvis Black Star, Sarah Ferri, Pale Grey, Stephanie Crayencour, Dan San, Joy, Nox, …

Federatie “De Concert!”: 25 festivals delen hun programmering!

Botanique verzekert voor het tweede mandaat op rij het co-presidentschap van de Federatie van festivals die “De Concert!” heet. Van die Federatie maken de volgende organisaties deel uit: Les Nuits Botanique _ Dour festival _ Spot festival (Aarhus Dk) _ Art Rock Fr _ Le Rock dans tous ses états Fr _ Les Invites de Villeurbanne Fr _ Les Eurockéennes de Belfort Fr _ Les Tombées de la Nuit Fr_ Les Vieilles Charrues Fr_ Les 3 Eléphants Fr _ Paléo festival (Nyon Ch) _ Sziget festival (Budapest Hg) _ La Route du Rock Fr _ FME (Abitibi-Témiscamingue Qué) _ Rock in Opposition Fr_ Les Rockomotives Fr _festival Panorama Fr_ Garorock Fr_ Au fond du jardin de Michel Fr_ Sakifo Fr_ Furia Sound Festival Fr _ Reggae Sun Ska Fr_ Marsatac Fr_ For Noise Festival Ch _ Festival Gnaoua d’Essaouira (Essaouira Ma). Een mooie belofte voor internationale samenwerkingen!

Naast de uitgave van het magazine ‘Festivals’ (dat gratis op 77.000 exemplaren zal worden verspreid tijdens Les Nuits Botanique), komt de Federatie meerdere keren per jaar samen om ervaringen uit te wisselen, politieke gemeenschappen op poten te zetten en over onderwerpen uit de actualiteit en de muziekindustrie te discussiëren (zoals uitzendrechten enz.).

Nooit eerder ging een federatie van programmatoren zo ver in een concrete samenwerking. De verschillende festivals hebben een compleet nieuwe manier uitgevonden om artistieke programmeringen te delen.

Elk festival heeft een beste keuze van 2 groepen op een lijst van een zeventigtal artiesten voorgesteld. Botanique heeft voor dit jaar de groepen Great Mountain Fire en James Vincent McMorrow naar voren geschoven.

In totaal zullen er niet minder dan 30 groepen zijn die minstens 2 keer deze zomer op de 18 festivals van de Federatie zullen rondtoeren.

Gepost door Skynet Musique Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.