26 mei 2011

The Return of Grant Lee Buffalo

 Dertien jaar na hun laatste album staat Grant Lee Buffalo plots op het podium van het Koninklijk Circus. Onverwacht, dat zeker, want wie al fan was van deze folkrockband uit de jaren negentig, had na al die jaren de hoop op een reünie al lang opgegeven. Ik heb geluk dat ik als fan van weleer in België woon, want Brussel is slechts één van de drie Europese steden die ze aandoen tijdens deze wel heel korte toer, en de twee andere liggen op het Ierse en het Britse eiland. We zijn bevoorrecht! De echte fans kwamen dan ook van heinde en ver om hun favoriete band te aanhoren, en toch was het concert helemaal niet uitverkocht. Onbegrijpelijk en onterecht!

Zanger Grant-Lee Philips had er duidelijk zin in, want hij betreedt het podium met een brede glimlach, de bassist en drummer volgen gezwind zijn voorbeeld. Laat het concert maar losbarsten. Het trio focust zich vooral op hun eerste twee albums, en zo wordt 'Copperopolis', mijn favoriete album, spijtig genoeg een beetje in het verdomhoekje geduwd. De intensiteit waarmee ik van dit concert geniet is er daardoor echter niet minder om.

grant lee buffalo

Wanneer ik tijdens de eerste twee nummers even de ogen sluit, hoor ik Mike Scott, de zanger van 'The Waterboys'. Voor een folkrockband is dit uiteraard een compliment, maar ik miste toch een beetje het aparte stemgeluid van Philips. Na enkele nummers kwam dat er echter door, en samen met Philips' twaalfsnarige gitaar kwam meteen ook het echte geluid van Grant Lee Buffalo bovendrijven. Na een folky begin volgt een heel ingetogen stuk, waarna ze plots omslaan naar enkele krachtige en dynamische nummers zoals 'America Snoring'. Het drietal wisselt voortdurend af tussen zacht en kracht: bij momenten zijn ze zeemzoet, maar regelmatig ontploft een nummer halfweg. Dat zorgt voor een merkwaardig evenwicht in hun set.

Het enthousiasme van de band doet de hele zaal meewippen op hun zitjes tijdens de energieke stukken. Soms wil ik al even rechtveren, maar dan zou ik in het zicht staan van de zittenden achter mij, want voor dit concert is het Koninklijk Circus uitgerust met hoofdzakelijk zitplaatsen. Wanneer bassist Paul Kimble achter de piano kruipt om 'Bethlehem Steel' te spelen, gebeurt het onvermijdelijke: ik krijg kippevel. En bij het wondermooie 'Fuzzy' zal ik ongetwijfeld niet meer alleen geweest zijn. Bij deze klassieker is het eindelijk gedaan met zitten, want niemand kan zich nog bedwingen.

grant-lee philips

Daarna is het tijd voor een uitgebreide bisronde, waarin mijn favoriet 'Homespun' de revue passeert en dit concert zo voor mij 'af' maakt. De hele zaal drijft mee op het enthousiasme van de drie Buffalos: een rustperiode van dertien jaar kan een band blijkbaar weer doen heropleven. En hoe! Afwachten of de reünie hier bij blijft, of dat ze ons binnenkort gaan verrassen met nieuw materiaal. Voorlopig is dat onduidelijk, waarschijnlijk weten ze het zelf nog niet. Maar als het er komt, dan zal het ongetwijfeld rocken, want deze mannen zijn zeker niet aan het uitbollen als je ze zo bezig ziet.

22:46 Gepost door Arnout Willockx in Concerten, Foto's | Video's, Recensies | Commentaren (0) | Permalink |  Facebook |

25 mei 2011

dEUS @ les nuits botanique : de foto's

deus, les nuits, botanique, 2011

deus, les nuits, botanique, 2011

deus, les nuits, botanique, 2011

deus, les nuits, botanique, 2011

15:16 Gepost door Kris Lardenoit in Foto's | Video's | Commentaren (0) | Tags: deus, les nuits, botanique, 2011, foto | Permalink |  Facebook |

24 mei 2011

Concert dEUS @ les nuits Botanique ( maandag 23 mei 2011 )

Met dEUS, het groepje van en met Mauro (grapje), stond gisteren een waardige afsluiter van les nuits botanique op het programma. Bedoeling was dat de band 'Keep you close' zou komen voorstellen, maar de release van het nieuwe album werd uitgesteld naar midden september. Vandaar dat er noodgedwongen werd geopteerd voor een soort greatest hits concert, waarbij er slechts 3 nieuwe songs (‘Second nature’, ‘Constant now’ en 'Dark sets in’) op het publiek werden losgelaten. Het merendeel daarvan was ook op vorige optredens reeds te horen.

Het concert in de chapiteau was in minder dan 15 minuten uitverkocht. Je zou dus kunnen veronderstellen dat het vooral de die-hard fans waren die hun weg naar de botanique vonden. De makke reactie van het publiek met af en toe niet meer dan enkel beleefdheidsapplaus bewees het tegendeel. Kwam het door het gebrek aan enthousiasme bij de band, de voorspelbare setlist of de warmte in de tent? Wie zal het zeggen? Feit is dat het publiek pas halverwege de set, tijdens 'instant street' wakker schoot.

Het concert begon nochtans grillig met een scherpe viool en een krijsende Mauro in 'Sun ra'. Ook 'Fell Off The Floor, Man' en 'The Architect' waren best leuk om horen, al is dat laatste nummer volgens vele fans té mainstream. Waar is de tijd toen dEUS boven zichzelf uit steeg en zichzelf constant heruitvond? Enkel ‘Morticiachair’ wist die oude glorie te benaderen. Met dank aan een stoicijns blijvende Mauro. Hij weer. Tom Barman daarentegen was niet echt in goede doen. Zijn stem verdronk herhaaldelijk in de geluidsmix en 'Nothing really ends’ , een van de bisnummers, werd pissig afgebroken wegens een technisch defect.

Wie wilt weten hoe het nieuwe album klinkt, zal nog even geduld moeten hebben. Er wordt gefluisterd dat die volledig in de lijn zal liggen van ‘Vantage Point', maar dit zijn slechts geruchten. Wat we wel weten, is dat de drie nieuwe nummers ons niet echt konden overtuigen. Al zal dat oordeel waarschijnlijk wel veranderen als ze op de radio grijs gedraaid gaan worden.

dEUS is een band die heel routineus overkomt. Tom & Co zijn perfect op elkaar ingespeeld en weten hun hele set zonder enige moeite overtuigend te brengen. Dat ze daarbij gemakkelijksheidshalve niet beginnen te experimenteren heeft ook zijn redenen. Het publiek komt namelijk in de eerste plaats voor de hits. Of hoe een band door zijn eigen succes gegijzeld wordt...

Het leukste moment kwam er pas na de show toen Mauro wat tijd vrijmaakte voor zijn fans en samen met hen op de trappen van de Botanique een pintje dronk. Ondanks zijn populariteit is hij nog altijd heel bescheiden gebleven.

Nieuwe afspraak op Pukkelpop ?

Setlist :
1. Sun Ra
2. Fell Off The Floor, Man
3. The Architect
4. Second Nature
5. Slow
6. The Real Sugar
7. Constant Now
8. Instant Street
9. If You Don't Get What You Want
10. Theme From Turnpike
11. Smokers Reflect
12. Dark Sets In
13. Roses

Bis :
14. Bad Timing
15. Nothing Really Ends (enkel intro)
16. Morticiachair
17. Suds & Soda

Link :
De website van het nieuwe album 'keep you close'.

19:21 Gepost door Kris Lardenoit in Concerten, Foto's | Video's, Recensies | Commentaren (0) | Tags: deus, les nuits, botanique, 2011 | Permalink |  Facebook |

Asa: de foto's

Vorige week woensdag konden de bezoekers van de tent zich vergapen aan Asa, een Nigeriaans-Franse zangeres en haar gevolg. Asa zingt zowel in het Engels als in het Yoruba, een Afrikaanse taal. Haar muziek ligt zo’n beetje tussen funk en soul, met Afrikaanse invloeden. Asa betekent trouwens valk in het Yoruba. Hier komen de foto’s!

 

Copyright foto's: Stany Massart

IMG_5907.jpg

IMG_5957.jpg

IMG_5887.jpg

IMG_5789.jpg

16:02 Gepost door Jeroen Op De Beeck in Concerten, Foto's | Video's | Commentaren (0) | Tags: concerten, asa, foto, botanique | Permalink |  Facebook |

23 mei 2011

Concert Mercury Rev @ les nuits botanique ( 23 mei 2011 ) : review en setlist

Platenfirma's en artiesten proberen vandaag de dag een centje extra te verdienen door oud materiaal opnieuw uit te brengen. Als fan krijg je een digitaal herwerkt plaatje met in het beste geval een paar extra bonus-tracks. Pearl Jam bijvoorbeeld deed het reeds met 'Ten'. Queens of the stone age toeren momenteel europa rond met een show die volledig gebaseerd is op hun titelloze debuutalbum. Mercury Rev doet hetzelfde met 'Deserter's songs', een tijdloos album uit 1998 dat er kwam er op een moment dat de band er aan dacht er de brui aan te geven. De plaat sloeg echter in als een bom en werd door iedereen geprezen. Het succes en de lovende kritieken betekende meteen een doorstart, het begin van een 'tweede leven'.

Het hele concert in de Botanique werd ondergedompeld in een sprookachtig sfeertje. Het podium was versierd met een boel artificiele theelichtjes, er werd gezorgd voor rookeffecten en last but not least was er de zevenkoppige band zelf. Centrale rol was er voor de twee toetsenisten, die de symfonische effecten te voorschijn moesten toveren. Voeg daarbij de af en toe ontsporende gitaren en de ijle stem van frontman Jonathan Donahue en je krijgt iets vrij unieks. Opmerkelijk was dat 'deserter's songs' live een stuk harder en intenser klinkt dan op plaat, zonder dat het daarbij té bombastisch werd.

Jonathan zag er nog altijd net zo uit als 10 jaar geleden, toen we hem voor de eerste keer aan het werk zagen als voorprogramma voor Nick Cave in Vorst Nationaal. Net als toen was hij kinderlijk enthousiast. Het was leuk hem bij het kleinste applaus te zien glunderen. En net als toen gesticuleerde hij hevig. Hij leek wel een dirigent die met hevige armbewegingen zijn orkest in goede banen leidde. 

Enige minpunt was het feit dat iedereen moest zitten. Niet echt bevorderlijk voor de sfeer. Die kwam er pas tijdens 'Goddess on a hiway' en bij de bisnummers toen iedereen ging staan. Leuk was de Peter Gabriel-cover ‘Solsbury Hill’, oude single 'Car wash hair' en topper 'the dark is rising'.

Dit concert bevestigt dat Mercury rev ooit geniaal was. Het is en blijft nu wachten op een nieuw meesterwerk...

De setlist :
Holes
Tonite It Shows
Endlessly
I Collect Coins
Opus 40
Hudson Line
The Happy End (The Drunk Room)
Goddess on a Hiway
The Funny Bird
Pick Up If You’re There
Delta Sun Bottleneck Stomp

Bis :
Solsbury Hill
Car Wash Hair
The Dark is Rising
Senses on Fire.

22 mei 2011

Who Lykez Hip Hop?

Geen gitaar of drum te bespeuren op het podium van De Rotonde, enkel een draaitafel en heel veel ruimte. Het kleine ronde zaaltje is deze avond de setting voor enkele hiphop-sets, iets waar fans van het genre ongetwijfeld naar uitkeken, anderen liepen vanavond De Rotonde straal voorbij. Ondergetekende is niet meteen een grote liefhebber van de gesproken zang, al luister ik wel met veel plezier naar bands als Jurassic 5. Ik wou de drie rappers deze avond dus zeker een kans geven en het er eens op wagen.

 Ik was net te laat voor de eerste artiest, de Belgische Maëlan. Hij was net zijn laatste nummer aan het afronden. Het klonk niet echt als hip hop, maar eerder als een soulzanger, al is dat natuurlijk moeilijk op te maken uit een half nummer.

Veel volk is er nog niet komen opdagen, maar voor 'One Two' komen er toch nog wat dansende toeschouwers bij, al is de zaal nog steeds niet voor de helft gevuld. 'One Two', een Engelse naam voor een Franstalige Brusselaar, die ook volledig in het Frans rapt, op de woorden 'one' en 'two' na. De geluidjes die de (trouwens uitstekende) DJ produceert, gekoppeld aan de Franse praatzang op beats, doen me al gauw aan Stromae denken, al maakt 'One Two' wel zuivere hip hop. Het is een heel energiek optreden, en de eerste rij is gevuld met een handvol fervente fans die uitbundig dansen en zingen. Ik had de indruk dat het zijn vast 'posse' is die hier staat te springen, het werkt in alle geval aanstekelijk en ze slagen erin sfeer te creëren in een half lege zaal. De Brusselaar zet een heel onderhoudende set neer, geen scheldwoorden of vuilpraterij, kortom, hip hop die nog aandacht van me krijgt. Hij slaagt er zelfs in me in de zaal te houden gedurende het hele concert, af en toe zelfs met een glimlach op mijn gezicht, te wijten aan de aanstekelijke ambiance op de eerste rij.one two'One Two' of misschien beter gezegd 'Un Deux''

Na het Frans, weer tijd voor Engelse snelpraterij op beats, met Lykez, de Londonse versie van Missy Elliot. Bij de start van haar concert wordt het pijnlijk duidelijk dat er niet al te veel hiphoppers hun weg naar de Botanique hebben gevonden vanavond. Of ligt Lykez gewoon niet goed in de markt? Ze gaat in alle geval van start als Missy's copycat. De eerste drie nummers doen qua stijl en geluid heel hard denken aan de Amerikaanse.

hip hop,one two,lykezDe gelijkenissen tussen Lykez en Missy Elliot zijn niet enkel beperkt tot het muzikale...

IMG_3625.JPG

Ik ben niet vertrouwd met dit genre, maar Lykez doet in alle geval haar best om het aanwezige volk in beweging te krijgen. Mij kan ze echter niet meteen bekoren. Ze probeert de show er wel in te houden door het publiek te betrekken: twee mensen mogen mee komen dansen op het podium, en op het eind huppelt ze door het publiek en mag iedereen eens door de micro roepen. Allemaal leuk, maar voor de muziek moet je hier toch niet zijn, weinig verrassends en voor mij klinkt het allemaal een beetje hetzelfde. Bij 'One Two' had ik een beter gevoel.hip hop,one two,lykezDe dansers uit het publiek moeten voor extra ambiance zorgen, een verdienstelijke poging

Nog een laatste opmerking: blijkbaar hebben DJ's een nieuw geluidje ontdekt, want bij beide optredens hoorde ik regelmatig de overdonderende voetbalhoorn. Leuk op de Heizel tijdens een bekerfinale, vervelend en irritant tijdens een muzikaal evenement, maar blijkbaar denken de DJ's daar anders over. Hopelijk wordt dit geen trend die zich doorzet.

De hiphopavond zit erop, en de balans is wankel, ik ga in alle geval niet naar huis met een 'wauw'-gevoel. En ze hebben me al zeker niet overtuigd om me meer in te werken in het genre. Maar dat is uiteraard heel persoonlijk.

23:45 Gepost door Arnout Willockx in Artiesten, Concerten, Foto's | Video's, Recensies | Commentaren (0) | Tags: hip hop, one two, lykez | Permalink |  Facebook |

20 mei 2011

Concert the Black Lips @ les nuits Botanique ( woensdag 18 mei 2011 )

 

Wat weet je over 'The black lips'?
euh... Amerikaanse band, flowerpunk, The Kinks, Mark Ronson, stagedive.
't is gebeurd !!!

Wie denkt dat het er bij the black box revelation bij momenten ruig aan toe gaat, is waarschijnlijk nog nooit naar een optreden van the black lips geweest. Reeds van bij de eerste noot verandert het publiek in een kolkende massa. Jumpen, dansen, pogoën, crowdsurfen, stagediven, roken, blowen, met zijn allen het podium beklimmen of met bier gooien, ... het was voor een keertje allemaal toegestaan. De orangerie veranderde vorige woensdag voor de gelegenheid in een heuse feesttent. Alle remmen los !

The black lips zijn een groepje dat zich muzikaal gezien niet gauw in een hoekje laten drummen. Hun muziek heeft veel weg van the kinks. Bij momenten waan je je in de jaren 70. Zelf noemen ze hun stijl flowerpunk. Op plaat klinkt het misschien nogal rommelig en makjes. Live gaat het er hevig aan toe. Beuken is daarbij het hoofddoel. Dat het daarom allemaal nogal niet zo zuiver en soms nogal monotoom klinkt, zal hen worst wezen. Sfeer creeëren, dàt is de boodschap. 

Arabia Mountain, het nieuwe album, verschijnt binnen een paar weken en werd door Mark Ronson geproduced. Daardoor wordt de indruk gewekt dat het nogal gladjes en poppy zal gaan klinken. Maar live is daar niks van te merken. Het album lijkt op het eerste zicht op het oude werk en dat is maar goed ook.

Op amper een uur tijd wordt de hele setlist er door gejaagd. De verschillende nummers volgen elkaar in een razend snel tempo op. Zowel oud (ondermeer 'Katrina' en 'bad kids') als nieuw wordt gretig door het publiek onthaald. Tijd om op adem te komen krijgen we niet. Het is jumpen van begin tot eind.

De black lips is een band met een live-reputatie. Wie een extraatje had verwacht in de vorm van urineren over het publiek, elkaar tongkussen of naakt gaan, kwam bedrogen uit. De jongens hielden zichzelf voor één keertje in bedwang. Of we dat spijtig vinden? Neen, want de muziek primeert.

Al bij al een fantastische ervaring !

Foto's Lucy Lucy! @ les nuits botanique 2011

lucy lucy!

lucy lucy!, botanique, les nuits, 2011

lucy lucy!, botanique, les nuits, 2011

lucy lucy!, botanique, les nuits, 2011

lucy lucy!, botanique, les nuits, 2011

 

12:41 Gepost door Kris Lardenoit in Concerten, Foto's | Video's | Commentaren (0) | Tags: lucy lucy!, botanique, les nuits, 2011 | Permalink |  Facebook |

18 mei 2011

Villagers - Becoming a Jackal ( live @ les nuits botanique Brussel - 15 mei 2011 )

17:15 Gepost door Kris Lardenoit in Concerten, Foto's | Video's | Commentaren (0) | Tags: villagers, botanique, les nuits, 2011 | Permalink |  Facebook |

Vismets: de foto's!

Een kleine akoestische set, gaven we je eerder al. Zo ging het eraan toe toen Vismets op 17 mei de Chapiteau mocht afsluiten!

IMG_5347.jpg

IMG_5382.jpg

IMG_5410.jpg

IMG_5413.jpg

IMG_5449.jpg

IMG_5518.jpg

IMG_5535.jpg

Copyright foto's: Stany Massart