14 mei 2011

Cherchez la femme - Mélanie Laurent

mélanie laurent,

U heeft nog niets gepland vanavond en u houdt wel van Franse chanteuses? Haast u dan naar de ticketkassa van het Koninklijk Circus want daar maakt de beminnelijke actrice, regisseuse en sinds kort ook zangeres Mélanie Laurent straks haar opwachting.

U kent haar waarschijnlijk beter als Shosanna Dreyfus, het hoofdpersonage uit Quentin Tarantino's Inglorious Basterds, maar tegenwoordig doet ze het liever op muzikaal vlak. Samen met de bekende Ierse singer-songwriter Damien Rice schreef ze een album vol poëtische folky popliedjes, En t'attendant.

In dit fragment vertelt ze je er alles over:

13:59 Gepost door Tinne Strauven in Artiesten, Bio's | Commentaren (0) | Tags: mélanie laurent | Permalink |  Facebook |

20 april 2011

Top 10 Les Nuits

Toen men mij vroeg een preview te schrijven van Les Nuits Botanique 2011 met een persoonlijke top 10 zat ik toch even met de handen in het haar, want bij een eerste overzicht kwam ik al aan 25 artiesten/bands uit die ik ''absoluut zou aanraden''.

Les Nuits Botanique is ondertussen aan zijn 17ste editie toe en gaat door van 10 mei tot en met 29 mei met naast in de zalen van de Botanique zijn er ook optredens in het Koninklijk Circus.

Nu een top 10 (zonder afbreuk te doen aan de rest van de schitterende affiche)

1. Kurt Vile & The Violators

Een paar jaar na zijn eerste heel experimentele cd "Childish Prodigy" is Kurt Vile stilletjes aan aan het door breken naar een iets groter publiek toe. Zijn meest recente schijf "Smoke Ring for my Halo" is een meer toegankelijkere plaat die wellicht een toch iets grotere doorbraak zou moeten zijn. Hij brengt voor zijn live shows een begeleidingsband The Violators mee wat de muziek alleen maar ten goede kan komen. Kurt Vile & The Violators treden op in het voorprogramma van The Cave Singers op 17 mei in de Rotonde.

2. Mercury Rev

Mercury Rev Mercury Rev is wellicht toch een van de grotere namen op de affiche van Les Nuits Botanique. Ze hebben reeds menig festivalweide plat gespeeld. Wie herinnert zich niet hun geweldige passage op Pukkelpop 2008 in de Marquee? Deze New Yorkse band bestaat al van 1989 en hebben in al die jaren een geweldige live reputatie uitgebouwd, hun cd's zijn pareltjes om naar te beluisteren. Ze komen hun meest recente CD "Deserter's Songs" uit 2009 voorstellen. Deze Cd die toch wel een heel intense sfeer uitademende, die ze ook op het podium kunnen teweeg brengen. Wedden dat ze het Koninklijk Circus zonder moeite plat spelen? Mercury Rev treed op in Koninklijk Circus op 22 mei.

3. An Pierlé & White Velvet

An Pierle heeft wel iets met België en Botanique. Ze is er dan ook een zeer graag gezien gast deze Belgische. Ze heeft samen met haar White Velvet ook een zekere fan base opgebouwd in het buitenland, vooral naar de Franse grensstreek toe. Hun muziek kun je niet beter beschrijven als ''experimentele Pop'', de prachtige stem van An gecombineerd met de met momenten naar folk ruikende muziek zorgen niet enkel op cd maar ook live voor een lekker intens sfeertje. De beschrijving op last.fm zegt genoeg ''White Velvet suggests, something beautiful and cold; something dazzling and underground; innocence and experience - a cross between Snow White and Nico." An Pierlé & White Velvet treden op in de Orangerie op 14 Mei en in de Grand Salon op 15 mei.

4. Agnes Obel

 Artieste Agnes Obel is met haar recente schijf ''Philharmonics'' aan een stille maar zekere doorbraak toe. Het optreden op het Domino Festival in AB op 9 april is al tijdje uitverkocht, je kunt haar muziek niet beter beschrijven als een combinatie van klassiek met folk invloeden, en de prachtige fluwelen stem van Agnes doet de rest. Voor zij die naast een ticket grepen voor Domino, ze komt naar Les Nuits Botanique! Laat deze kans niet voorbij gaan !!! Een artieste in volle opmars om een ''grote'' te worden deze Agnes Obel. Ze  treed op in de Orangerie op 17 mei.

5. The Tallest Man on Earth

Ook deze artiest heeft iets met de Botanique. Folk muziek die soms vergeleken word met bvb Bob Dylan. Zijn vorige passages in de Botanique waren zonder problemen uitverkocht. Ik zou zeggen check zijn cd uit 2008 "Shallow Grave" uit en laat je mee drijven over hoge bergen en diepe dalen, rustgevende wateren en verre landschappen.... Kortom laat de kans om deze artiest ook eens live te zien niet schieten. The tallest Man on Earth treed op in Koninklijk Circus op 20 mei

6. Villagers

Folk muziek doet het goed de laatste tijd. Het is een genre dat ook sterk vertegenwoordigd is op deze Nuits Botanique en helemaal terecht want het is muziek dat best tot zijn recht komt in een intieme sfeer die de zalen van de Botanique toch uitademen. De Villagers zijn onlangs nog op tour geweest in het voorprogramma van Elbow maar staan nu klaar om de 'grote stap’ voorwaarts te zetten. Hun debuut album '' Becoming a Jackal" is een parel van een album dat genomineerd was in 2010 voor de Mercury Prize. Rede te meer om ze uit te checken op Les Nuits Bota! De Villagers treden op 15 mei in de Chapiteau.

7. Animal Collective

Deze Amerikanen die folk combineren met puur indie. Ze hebben reeds een lange weg afgelegd, hoewel de termen folk en indie niet volledig kloppen want ze durven nogal eens te experimenteren met die en andere muziek genres. Dit experimenteren maakt het interessant deze band zeker eens te gaan checken. Ze zijn live alvast ''een belevenis op zich'' deze Animal Collective, ga ze zien! Annimal Collective spelen op 18 mei in het Koninlijk Circus

8. The Pigeon Detectives

De indie rock groep The Pigeon Detectives is zo een band die langzaam aan het groeien is. In 2006 speelden ze nog in het voorprogramma van oa. Kaiser Chiefs en Dirty Pretty Things en blijkbaar heeft dat indruk gemaakt want in 2008 stonden ze oa ook op Pukkelpop en ze lieten daar een vrij goede indruk na. Hun cd ''Wait For Me'' is een parel van een album dat ik aan iedere indie fan zeker zou aanraden. The Pigeon Detectives Spelen op 19 mei in de Chapiteau.

9. Caribou

Hou je van een dansfeest bouwen? Dan is Caribou zeker een aanrader. Met hun aanstekelijke op elektronische beats drijvende muziek speelden ze vorig jaar nog op Pukkelpop en wees maar gerust dat het een feestje was. Voor zij die deze band beter willen leren kennen kan ik alvast deze ''The Milk of Human Kindness" uit 2005 aanraden maar ook hun recente album ''Swim" is een lekker dansbaar album.. laat ons samen een feestje bouwen daar in de Botanique! Caribou treden op 21 mei in de Chapiteau

10. Low

Ook voor een streepje post-rock of voor aanverwanten is er plaats in Les Nuits Botanique. De Amerikaanse band Low is al een tijdje aan de weg aan het timmeren. Dit al sinds 1993 en dit doen ze verre van slecht zowel op het podium als op cd. Ze brengen op 11 april hun nieuwe schijf uit en komen deze promoten tijdens Les Nuits. Allen daarheen dus, Low treed op 21 mei in de Orangerie.

21:31 Gepost door Kurt Lamberigts in Artiesten, Bio's | Commentaren (0) | Tags: les nuits botanique, preview, top 10 | Permalink |  Facebook |

16 april 2011

Grant Lee Buffalo, dan toch nog...

Bestaan die nog? Dat was de vraag die door mijn hoofd flitste toen ik Grant Lee Buffalo op de affiche van Les Nuits Botanique zag staan. In mijn platencollectie prijken twee albums van deze band: “Fuzzy”, hun debuut uit '93, en “Copperopolis”, hun derde langspeler uitgebracht in '96. Prachtige platen die ik in die periode regelmatig beluisterde en nu af en toe nog eens van onder het stof haal. Die albums hebben vijftien jaar later nog steeds niets aan kracht verloren. Vooral “Copperopolis” bevat een arsenaal aan sterke verhalende songs die dankzij de kopstem van frontman Grant-Lee Phillips in je hoofd blijven zweven. Hun muziekstijl vind ik moeilijk te categoriseren: de ene spreekt over indie rock, anderen beoordelen het meer als folk of zelfs country. Laten we het er gewoon op houden dat het mooie muziek is gedragen door Phillips' melancholische stem. Luister naar het onderschatte 'Homespun' en beslis zelf wat je er van vindt:

In de jaren '90 maakte Grant Lee Buffalo vier albums, maar daarna verloor ik de band uit het oog. Niet verwonderlijk, want in '99 hielden ze het voor bekeken en ging zanger Phillips alleen verder. Aan zijn repertoire te zien was hij een bezige bij als solo artiest, met maar liefst zes lp's in minder dan tien jaar. Ondertussen heb ik enkele van deze albums beluisterd, en Phillips bewijst dat hij naast een voortreffelijk zanger ook een begenadigd multi-instrumentalist is. Hij zal deze talenten ongetwijfeld ook ten toon spreiden op 21 mei in het Koninklijk Circus, zij het dan onder de vorm van het herenigde Grant Lee Buffalo.

Na 10 jaar alleen op het podium te staan, miste Phillips blijkbaar zijn oude maatjes. Vorig jaar hebben ze elkaar teruggevonden, waaruit deze reünie-tournee voortvloeide. Vele dertigers (waaronder ikzelf) zijn daar alvast niet treurig om, en de echte fans krijgen ze dan onverwacht dan toch nog eens live te zien. Hopelijk vindt ook de jongere garde zijn weg naar dit concert van een onterecht vergeten 'nineties' band, want hun muziek is allesbehalve gebonden aan dat decennium. Elke muziekliefhebber zal Grant Lee Buffalo smaken. Als je ze nog niet kent, dan doet dit nummer misschien wel een belletje rinkelen, want het was hun grootste hit op de Belgische radio:


 

01:01 Gepost door Arnout Willockx in Artiesten, Bio's | Commentaren (0) | Tags: les nuits botanique, grant lee buffalo, phillips | Permalink |  Facebook |

14 april 2011

Mercury Rev

Eén van de hoofdacts op deze editie van Les Nuits Botanique is toch wel Mercury Rev. Ze werden in 1984 opgericht in Buffalo, New York. De oorspronkelijke leden waren David Baker (vocals), Jonathan Donahue (vocals, guitars), Sean Mackowiak, a.k.a. "Grasshopper" (guitars, clarinet), Suzanne Thorpe (flute), Dave Fridmann (bass) and Jimy Chambers (drums).

Hun muziek kan je een beetje omschrijven als 'experimenteel' en 'psychedelisch'. Ze worden vaak in een adem genoemd met de Flaming Lips waar ze ook een beetje een band mee hebben. Donahue speelde een tijdje tweede gitaar bij de Flaming Lips en is te horen op twee van hun albums.

In het begin had Mercury Rev. vooral een soort 'cult status'. Baker's vertrek na het album "Boces (1993" begon de band een beetje minder 'donker' naar voor te komen. 'See you at the other side' was reeds een redelijk succes maar hun grootste succes kwam in 1998 met 'Dessert Song' waarmee ze zowaar bij het Britse muziek magazine NME in de prijzen vielen als 'album van het jaar'.

Vanaf toen kon het feitelijk niet meer stuk en ze speelden ook op grotere festivals waaronder Pukkelpop samen met de Flaming Lips in 2008. Dit was een onvergetelijk moment. Ze komen hun beste CD 'Dessert Song' voorstellen ter gelegenheid van Les Nuits Botanique.

Mercury Rev speelt op 22 mei op het Les Nuits Botanique festival in het Koninklijk Circus.

11:38 Gepost door Kurt Lamberigts in Agenda, Bio's, Foto's | Video's | Commentaren (0) | Tags: mercury rev, les nuits botique | Permalink |  Facebook |

12 april 2011

The Tallest Man on Earth

Als je op zijn naam afgaat, dan wil hij duidelijk de grootste zijn. Fysiek zal deze Zweedse singer-songwriter, Kristian Matsson genaamd, dat zeker nooit worden met zijn matige 1m72. Muzikaal legt hij echter de bekendste der singer-songwriters het vuur aan de schenen: Bob Dylan. Het is niet toevallig dat we bij Bawb uitkomen, want bij het beluisteren van The Tallest Man kan je hem niet uit je hoofd krijgen, de Zweed is de nieuwe, frisse versie van Dylan. Voor die-hard Dylanfans is deze uitspraak waarschijnlijk heiligschennis, maar de stijl en stem vertonen onmiskenbare gelijkenissen. Dit is allerminst ergerlijk, want de kleine reus is wel degelijk een groot muzikant en songwriter.

Matssons muziek is heel simpel: zijn nasale, soms hese stem gekoppeld aan feilloos akoestisch gitaarspel. Met minder dan deze opstelling kan je niet spelen, maar met meer hoeft ook niet, althans zo bewijst hij zowel op zijn albums als live. Toen ik hem twee jaar geleden aan het werk zag in een kleine zaal was het aangrijpend mooi. De passie waarmee hij zijn ijzersterke teksten zong, gecombineerd met het gebrek aan afstand tussen artiest en publiek, zorgden voor een beklijvende avond. Ondertussen is de grootste man op aarde nog wat groter geworden, zodat hij in het Koninklijk Circus staat geprogrammeerd. Maar vrees niet, het lange manneke weet makkelijk een groot publiek meteen bij het nekhaar te grijpen en een uur lang op sleeptouw te nemen door zijn wereld, een wereld waarin hij de grootste is...

 

Tot slot nog dit: The Tallest Man on Earth staat op 20 mei in het Koninklijk Circus, en als bij wonder is het nog niet uitverkocht! Je kan er dus nog bij zijn. Als voorsmaakje krijg je 'The Gardener' voorgeschoteld, ongetwijfeld één van zijn sterkste nummers en bovendien werpt het meer licht op zijn artiestennaam.


07 april 2011

Preview Three Trapped Tigers @ Les Nuits Botique

Three Trapped Tigers, zijn een band die een combinatie brengen van post-rock en dubstep maar vooral dan heel experimenteel.

In maart verscheen hun eerste full CD 'Three Trapped Tigers' genaamd. Hun muziek doe me met momenten een beetje denken aan bvb Aphex Twin of de Battles. Ze hebben drie 'albums' uit. Three Trapped Tigers Ep (2008), EP3 2010) en EP2 (2009). Veel 'nieuw' valt er verder over hen niet te vertellen maar voor wie houdt van het experimenteren met voornoemde genres en van het zogenaamde instrumental noise is deze Three Trapped Tigers zeker een aanrader.

Ze treden op 13 mei op op het Les Nuits Botanique festival in het 'Museum'.

31 maart 2011

The Black Box Revelation

The Black Box Revelation is de groep van de jonge snaken Jan Paternoster & Dries Van Dijck. Het eerste grote debuut werd gemaakt op "Het Kampioenschap van Brussel" in 2006, waar ze meteen de 2de plaats wisten te behalen. Tevens haalden ze in 2006 de 2de plaats in Humo's Rock Rally.

Vanaf toen was er geen houden meer aan voor The Black Box Revelation. Ze speelden op alle grote Belgische festivals zoals Pukkelpop, Rock Werchter, Dour, Gentse Feesten, Lokerse Feesten, … . Ondertussen heeft dit duo er ook al een tour in de VS erop zitten. Dit jaar zal The Black Box Revelation spelen op het Les Nuits Botanique festival in Brussel op 13 mei in de Chapiteau.

Begin 2011 trokken Jan en Dries naar LA, Hollywood om samen met Alain Johannes het derde album op te nemen. Deze derde CD zal uit komen in mei 2011. Hopelijk krijgen we tijdens hun optreden op Les Nuits al een aantal nieuwe nummers te horen.

Deze klasse band gaat het nog ver brengen met hun pure rock ’n roll garage rock.

Tickets kan je hier bestellen.