28 april 2011

Win tickets voor Electro Night met o.m. Partyharders!

 electro night,les nuits botanique 2011,partyharders,amanda blank,spank rock,les petits pilous,noisia

De Chapiteau van Les Nuits Botanique zal onder hoogspanning komen te staan op 20 mei! De Belgische ‘Pope of Dope’ Partyharders zullen er een eerste stevige lap op geven, gevolgd door de eigenzinnige mix van electro, rap en suggestieve pop van Amanda Blank en de nerveuze minimalistische electro van Spank Rock. Afsluiten doen we met de uiterst dansbare sets van het Franse Les Petits Pilous en tot slot het Nederlandse Noisia. Een ding staat vast, de grond zal daveren en het zweet zal van je lijf lopen!

Wij geven 5 x 2 tickets weg voor deze Electro Night!!

Doe snel mee en waag je kans!

27 april 2011

Les Nuits Botanique: tien jaar geleden...

nuits botanique 2001Les nuits Botanique zoekt elk jaar weer naar een evenwicht tussen nieuw onbekend talent en klinkende namen. Het publiek bekoren met een affiche die tot de verbeelding spreekt, is niet vanzelfsprekend. Originaliteit, frisheid en eigenheid zijn daarbij doorslaggevend. Niet alleen nu, maar ook in het verleden.

Neem nu 2001, 10 jaar geleden. Je weet wel, het jaar dat twee vliegtuigen de twin towers in New York met de grond gelijk maakten en de wereld bang de nieuwe terreurdreiging onderging. Les Nuits vond toen nog plaats in september en was de afsluiter van het festivalseizoen. Het kwam er toen op aan zich te onderscheiden van alle andere affiches. "Geen hits, maar kwaliteit" was toen het motto. Men zocht bewust naar artiesten met een ziel. Mensen die zowel kwa persoonlijkheid als muzikaal interessant waren.

Concreet vertaalde dat zich in een affiche die voor 1/3 belgisch was. Ondermeer Zita Swoon, Ozark Henry en Millionaire stonden geprogrammeerd. Revolutionair, want toendertijd werden onze artiesten nog als minderwaardig beschouwd.

Heel merkwaardig ook was de passage van Bonnie 'Prince' Billy, die drie avonden na elkaar drie verschillende concerten gaf. Hij dompelde zijn songs onder in een sfeer van romantiek en verdriet. Geniaal volgens de een, saai en langdradig volgens de ander.

Top of de bill dat jaar was Bjork. De ijslandse diva had net haar vierde soloalbum Vespertine uit. Samen met muziekgroep Matmos, harpiste Zeena Parkins en een heus eskimokoor toerde ze door het hele europese vasteland. Het werd een uniek concert, waarover nog lang nagepraat werd. Beelden van haar passage in de Botanique heb ik niet gevonden, wel van een optreden in Parijs enkele weken later... ENJOY!

16:23 Gepost door Kris Lardenoit in Agenda | Commentaren (0) | Tags: nuits botanique, les nuits, 2001, affiche | Permalink |  Facebook |

Anticipating the Nuits Botaniques...From Villette

 

Ahh, the spring has definitely come! The city feels warm and green and people look happy emerging from the cold into something altogether kinder. That can only mean one thing in the Villette household: Nuits Botanique. The Nuits eases us from the wonderful live music discoveries of the winter into the summer festival scene, providing an amazing array of music to choose from in a number of venues in and around the Botanique.

The Nuits is mainly focused around 5 stages in the Botanique complex itself: Witloof bar for (literally) underground tunes, the Museum for discovering something new, the Rotonde for beautiful new and exciting bands, and the Orangerie for some more established acts. For the Nuits Botanique, a huge marquee – the Chapiteau  - is placed in the beautiful gardens to provide a larger venue and to give the Botanique the space to invite bigger acts or upgrade the crowd for bands that have been before but since made it bigger.

The range and quality of the live music on offer also adds to a magical atmosphere. Some of our best memories are of hanging out with friends on the steps of the Botanique drinking a beer and eating some fine snacks while different music wafts through the warm evening air. Obviously there are nights when the weather is less kind, but we try not to remember them!

If you are considering a first visit to the festival, we hope you enjoy it and end up with as many happy memories and musical discoveries as we have had over the years. Top tip from Villette is to try pot luck and go along to see a band you haven’t really heard, but like the sound of. We will post some of our tips over the coming days.

 

13:52 Gepost door Villette in Agenda, Nieuws | Commentaren (0) | Permalink |  Facebook |

26 april 2011

Laatste namen Les Nuits

Noisia + Les Petits Pilous live + Spank Rock live + Amanda Blank live + Partyharders zijn de laatste bands die toegevoegd zijn geworden aan het Les Nuits festival. Deze bands spelen allemaal op 20 mei in de Chapiteau.

20.00 – 21.00 : Partyharders
21.00 – 21.20 : Amanda Blank Live
21.30 – 22.15 : Spankrock Live
22.35 – 23.25 : Les Petits Pilous Live
23.30 – 01.00 : Noisia

Tickets:

Bota’Carte : 14€
Voorverkoop : 17€
Verkoop : 21€

Feest gegarandeerd!!!

24 april 2011

Cocoon à la anglaise

Franse bands die in het Engels zingen, het was ooit een rariteit, maar de laatste jaren een vaker voorkomend fenomeen. Toch is het aantal namen dat ik zo uit het hoofd kan opnoemen heel beperkt: Phoenix, Syd Matters, The Teenagers en het half-Franse The Do. Daarna stokt het al in mijn grijze massa. Op Les Nuits Botanique kan je echter enkele bands ontdekken om dit lijstje aan te vullen. Zo stootte ik al op drie interessante Franse bands/artiesten uit de line up: Yodelice, Cascadeur en Cocoon. De laatste band licht ik met plezier even verder toe.

Cocoon is een folky popduo bestaande uit Mark Daumail en Morgane Imbeaud. Jawel, een man/vrouw duo, en dat is niet zo toevallig. Zo liet Daumail zich ooit het volgend ontvallen: 'I wanted it to be a male-female duet. A duo like the White Stripes are in rock, we wanted to be the equivalent in folk music'. Dat zegt genoeg over hun ambitie. Buiten het feit dat ze een man/vrouw duo zijn is er geen enkele gelijkenis met The White Stripes. Cocoon is meer zwevend, voortkabbelend op een akoestische gitaarsound. Maar ze zijn vooral zachter, niet in het minst te danken aan de breekbare, ietwat voorzichtige stemmen die vaak overgaan tot samenzang. In het Engels van Daumail hoor je soms dat hij zijn Franse afkomst niet kan verbergen. Dit geeft het geheel eigenlijk iets schattigs, het is geen domper, maar een meerwaarde.

Graag had ik Cocoon voorgesteld aan de hand van een korte akoestische set. Akoestisch en Frankrijk, dat kan maar één ding betekenen: La Blogotheque, een Franse website die een band uitnodigt om op een alledaagse locatie (bar, park, winkel, straat,...) te spelen, met bijzonder knappe filmpjes als gevolg. Cocoon is één van de gelukkigen die in het bezit zijn van een Blogotheque-set. Geniet ervan en let op de verrassende cover van Outkast:

 

 

 

Cocoon staat trouwens al voor de tweede maal op Les Nuits Botanique, want in 2008 waren ze ook al van de partij. Toen zijn ze aan mijn aandacht ontsnapt, maar dat laat ik deze keer niet gebeuren. En als je je afvraagt waar en wanneer je Cocoon in het echt kan meemaken: vrijdag 13 mei in het Koninklijk Cicrus!

22 april 2011

Een vijfde uitverkocht concert op Les Nuits !

 

Na Sufjan Stevens (op 10 mei in het Koninklijk Circus), Miles Kane en Colourmusic (op 15 mei in de Rotonde), Agnès Obel (op 17 mei in de Orangerie) en dEUS, (op 23 mei in de Chapiteau) is nu ook The Dodos (op 14 mei in de Rotonde) volzet!

 

Nog een tip voor de snelle beslisser: Black Box Revelation op 13 mei in de Chapiteau! Ook hier is haast geboden, want er blijven slechts nog enkele tickets over… We hebben je gewaarschuwd …

20 april 2011

Top 10 Les Nuits

Toen men mij vroeg een preview te schrijven van Les Nuits Botanique 2011 met een persoonlijke top 10 zat ik toch even met de handen in het haar, want bij een eerste overzicht kwam ik al aan 25 artiesten/bands uit die ik ''absoluut zou aanraden''.

Les Nuits Botanique is ondertussen aan zijn 17ste editie toe en gaat door van 10 mei tot en met 29 mei met naast in de zalen van de Botanique zijn er ook optredens in het Koninklijk Circus.

Nu een top 10 (zonder afbreuk te doen aan de rest van de schitterende affiche)

1. Kurt Vile & The Violators

Een paar jaar na zijn eerste heel experimentele cd "Childish Prodigy" is Kurt Vile stilletjes aan aan het door breken naar een iets groter publiek toe. Zijn meest recente schijf "Smoke Ring for my Halo" is een meer toegankelijkere plaat die wellicht een toch iets grotere doorbraak zou moeten zijn. Hij brengt voor zijn live shows een begeleidingsband The Violators mee wat de muziek alleen maar ten goede kan komen. Kurt Vile & The Violators treden op in het voorprogramma van The Cave Singers op 17 mei in de Rotonde.

2. Mercury Rev

Mercury Rev Mercury Rev is wellicht toch een van de grotere namen op de affiche van Les Nuits Botanique. Ze hebben reeds menig festivalweide plat gespeeld. Wie herinnert zich niet hun geweldige passage op Pukkelpop 2008 in de Marquee? Deze New Yorkse band bestaat al van 1989 en hebben in al die jaren een geweldige live reputatie uitgebouwd, hun cd's zijn pareltjes om naar te beluisteren. Ze komen hun meest recente CD "Deserter's Songs" uit 2009 voorstellen. Deze Cd die toch wel een heel intense sfeer uitademende, die ze ook op het podium kunnen teweeg brengen. Wedden dat ze het Koninklijk Circus zonder moeite plat spelen? Mercury Rev treed op in Koninklijk Circus op 22 mei.

3. An Pierlé & White Velvet

An Pierle heeft wel iets met België en Botanique. Ze is er dan ook een zeer graag gezien gast deze Belgische. Ze heeft samen met haar White Velvet ook een zekere fan base opgebouwd in het buitenland, vooral naar de Franse grensstreek toe. Hun muziek kun je niet beter beschrijven als ''experimentele Pop'', de prachtige stem van An gecombineerd met de met momenten naar folk ruikende muziek zorgen niet enkel op cd maar ook live voor een lekker intens sfeertje. De beschrijving op last.fm zegt genoeg ''White Velvet suggests, something beautiful and cold; something dazzling and underground; innocence and experience - a cross between Snow White and Nico." An Pierlé & White Velvet treden op in de Orangerie op 14 Mei en in de Grand Salon op 15 mei.

4. Agnes Obel

 Artieste Agnes Obel is met haar recente schijf ''Philharmonics'' aan een stille maar zekere doorbraak toe. Het optreden op het Domino Festival in AB op 9 april is al tijdje uitverkocht, je kunt haar muziek niet beter beschrijven als een combinatie van klassiek met folk invloeden, en de prachtige fluwelen stem van Agnes doet de rest. Voor zij die naast een ticket grepen voor Domino, ze komt naar Les Nuits Botanique! Laat deze kans niet voorbij gaan !!! Een artieste in volle opmars om een ''grote'' te worden deze Agnes Obel. Ze  treed op in de Orangerie op 17 mei.

5. The Tallest Man on Earth

Ook deze artiest heeft iets met de Botanique. Folk muziek die soms vergeleken word met bvb Bob Dylan. Zijn vorige passages in de Botanique waren zonder problemen uitverkocht. Ik zou zeggen check zijn cd uit 2008 "Shallow Grave" uit en laat je mee drijven over hoge bergen en diepe dalen, rustgevende wateren en verre landschappen.... Kortom laat de kans om deze artiest ook eens live te zien niet schieten. The tallest Man on Earth treed op in Koninklijk Circus op 20 mei

6. Villagers

Folk muziek doet het goed de laatste tijd. Het is een genre dat ook sterk vertegenwoordigd is op deze Nuits Botanique en helemaal terecht want het is muziek dat best tot zijn recht komt in een intieme sfeer die de zalen van de Botanique toch uitademen. De Villagers zijn onlangs nog op tour geweest in het voorprogramma van Elbow maar staan nu klaar om de 'grote stap’ voorwaarts te zetten. Hun debuut album '' Becoming a Jackal" is een parel van een album dat genomineerd was in 2010 voor de Mercury Prize. Rede te meer om ze uit te checken op Les Nuits Bota! De Villagers treden op 15 mei in de Chapiteau.

7. Animal Collective

Deze Amerikanen die folk combineren met puur indie. Ze hebben reeds een lange weg afgelegd, hoewel de termen folk en indie niet volledig kloppen want ze durven nogal eens te experimenteren met die en andere muziek genres. Dit experimenteren maakt het interessant deze band zeker eens te gaan checken. Ze zijn live alvast ''een belevenis op zich'' deze Animal Collective, ga ze zien! Annimal Collective spelen op 18 mei in het Koninlijk Circus

8. The Pigeon Detectives

De indie rock groep The Pigeon Detectives is zo een band die langzaam aan het groeien is. In 2006 speelden ze nog in het voorprogramma van oa. Kaiser Chiefs en Dirty Pretty Things en blijkbaar heeft dat indruk gemaakt want in 2008 stonden ze oa ook op Pukkelpop en ze lieten daar een vrij goede indruk na. Hun cd ''Wait For Me'' is een parel van een album dat ik aan iedere indie fan zeker zou aanraden. The Pigeon Detectives Spelen op 19 mei in de Chapiteau.

9. Caribou

Hou je van een dansfeest bouwen? Dan is Caribou zeker een aanrader. Met hun aanstekelijke op elektronische beats drijvende muziek speelden ze vorig jaar nog op Pukkelpop en wees maar gerust dat het een feestje was. Voor zij die deze band beter willen leren kennen kan ik alvast deze ''The Milk of Human Kindness" uit 2005 aanraden maar ook hun recente album ''Swim" is een lekker dansbaar album.. laat ons samen een feestje bouwen daar in de Botanique! Caribou treden op 21 mei in de Chapiteau

10. Low

Ook voor een streepje post-rock of voor aanverwanten is er plaats in Les Nuits Botanique. De Amerikaanse band Low is al een tijdje aan de weg aan het timmeren. Dit al sinds 1993 en dit doen ze verre van slecht zowel op het podium als op cd. Ze brengen op 11 april hun nieuwe schijf uit en komen deze promoten tijdens Les Nuits. Allen daarheen dus, Low treed op 21 mei in de Orangerie.

21:31 Gepost door Kurt Lamberigts in Artiesten, Bio's | Commentaren (0) | Tags: les nuits botanique, preview, top 10 | Permalink |  Facebook |

Win het verzamelalbum van Papas Fritas!

pop has freed us.jpg

Papas Fritas staan op 22 mei in de Chapiteau op Les Nuits Botanique.

Om de smaak al te pakken te krijgen, geven we een exemplaar van hun compilatiealbum 'Pop Has Freed Us' weg! Waag je kans en zend als de bliksem een mailtje naar win@botanique.be !! Deelnemen kan tot en met 22 april!

Klik hier om 'Pop Has Freed Us' voor te beluisteren!

Lees ook:

de recensie van 'Pop Has Freed Us' op Kwadratuur

15:28 Gepost door Skynet Musique in Nieuws | Commentaren (1) | Tags: papas fritas, les nuits botanique, 2011 | Permalink |  Facebook |

Villagers : Old man look at my life

villagers, nuits botanique, neil, youngEen gedurfde affiche, zondag 15 mei : Zowaar drie indie/folk groepjes samengepropt in een heuse festivaltent. Raar, zeker als je weet dat de nieuwste plaat van de Villagers vooral tot zijn recht komt in een rustige omgeving: alleen thuis of ergens in een intiem zaaltje. Dat er toch voor zo'n grote ruimte werd geopteerd, heeft vooral te maken met het succes van de band. De groep wist de vorige twee keer te imponeren en mag dit nog eens doen voor een groter publiek.

Villagers zijn een ierse groep die folky liedjes op gitaar en piano maakt. Opvallen doen ze vooral door Conor O’Brien's stem die nu eens fluisterend en dan weer intens heftig klinkt. Muzikaal klinkt het misschien nogal vrolijk, inhoudelijk zijn de teksten eerder morbide en troosteloos.

'Before you take this song as truth
You should wonder what I'm taking from you
How I benefit from you being here
Lending me your ears
While I'm selling you my fears'

De band heeft iets met Neil Young. Zo mochten ze in eigen land opdraven als support act én zijn ze te horen op Harvest revisited. Een remake van Neil Young's populairste plaat ooit. 


Zondag 15 mei 2011 - Chapiteau
Villagers IE
Lucy Lucy! BE
Dry The River GB

Villagers' eerste album « Becoming a Jackal »  verscheen vorige lente bij Domino Records.

14:14 Gepost door Kris Lardenoit in Artiesten | Commentaren (0) | Tags: villagers, nuits botanique, neil, young | Permalink |  Facebook |

16 april 2011

Intergalactic lovers: net als een sprookje

intergalactic lovers, nuits botaniqueDat ze uit Aalst komen en elkaar in de jeugdbeweging leerden kennen, weet intussen iedereen. Dat zangeres Lara Chedraoui Libanese roots heeft, is ook al lang geen geheim meer. Ook het feit dat al hun spaarcentjes naar de opname van hun cd is gegaan, is momenteel algemeen bekend. Het doet me in ieder geval denken aan een Jambers reportage van enkele tientallen jaren terug over pseudo zangers die al hun geld in hun muziek staken en uiteindelijk eindigden met een financiele kater en een berg onverkochte albums. Het verschil met 'Intergalactic lovers' is muzikaal talent, gemengd met een portie geluk én de juiste connecties. Het resultaat: een platencontract met Emi, airplay zowel op radio 1 als studio brussel, concertorganisatoren die staan te popelen om hen te boeken en een drukke zomer in het vooruitzicht. Het is snel gegaan...

Maar ondanks al dit succes blijven de bandleden uiterst sympathiek. In alle interviews wordt de nadruk gelegt op het feit dat er geen echte leider is in de band die alles bepaalt. Het is en blijft een groep vrienden, net als in de jeugdbeweging.

Toch draait alles rond de stem van zangeres Lara, die wordt vergeleken met PJ Harvey en/of Feist. Het klinkt misschien allemaal lief, maar als je goed gaat luisteren, merk je al vrij snel de duistere en achterliggende inhoud. Net als een sprookje, zeg maar. De teksten zijn autobiografisch, vol gevoelens en persoonlijke ervaringen. Noem het gerust een soort dagboek, wel eentje dat met de hele wereld gedeeld wordt. 

De liefde van de groep voor (goedkope) science fiction blijkt niet alleen uit de groepsnaam, maar ook uit de titel van het debuutalbum: 'Greetings & Salutations'. Het is een verwijzing naar de film 'Gentlemen Broncos', waarin acteur Jemaine Clement steevast iedereen begroet met de woorden 'Greetings & Salutations'.

 
Intergalactic Lovers is op 19 mei te zien op Les Nuits Botanique (Chapiteau)
tesamen met The Pigeon Detectives, Starfucker en Alex Winston.